Dluhopis Republiky teď nakoupíte plně online pomocí eObčanky

odbor 20 - Řízení státního dluhu a finančního majetku
odbor 20 - Řízení státního dluhu a finančního majetku

Vydáno

Noví zájemci o státní dluhopisy pro občany mohou nově využít zcela online řešení, jak si Dluhopis Republiky pořídit. Potřeba je jen eObčanka, přístup na web eidentita.cz a chvíle volného času. Vlastníci již dříve vydaných státních dluhopisů navíc mohou stránky eidentita.cz používat jako alternativní přístup ke kompletní obsluze svého účtu. Na rozdíl od prvně nakupujících jim ke správě majetkového účtu stačí vedle eObčanky třeba i bankovní identita.

Ministerstvo financí v rámci digitalizace systému distribuce státních dluhopisů pro občany spustilo možnost dálkové identifikace a autentizace. Zřízení internetového přístupu k administraci majetkového účtu vedeného v samostatné evidenci státních dluhopisů vedené Ministerstvem financí a následný nákup Dluhopisu Republiky je nově možné provést plně elektronickou cestou bez nutnosti návštěvy kamenné pobočky smluvních distributorů, a to prostřednictvím rozhraní eidentita.cz.

Zájemci, kteří dosud nevlastnili žádné státní dluhopisy, si nyní mohou založit majetkový účet využitím eObčanky, tedy občanským průkazem s aktivovaným kontaktním čipem vydaným po 1. 7. 2018, který je jedním z identifikačních prostředků splňující požadavek AML zákona na vysokou úroveň záruky. Občané, kteří si již dříve nakoupili státní dluhopisy, mohou využívat portál eidentita.cz pro běžnou obsluhu svého majetkového účtu přihlášením skrze identifikační prostředek jak na úrovni vysoká, tak i značná. Do této kategorie patří mj. bankovní identita. „Digitalizací obsluhy majetkových účtů nabídneme větší komfort nákupu státních dluhopisů, které tak budou pro konzervativní investory ještě atraktivnější. Pro první nákup Dluhopisů Republiky bude v první fázi elektronizace vyžadován vyšší stupeň ověření v podobě eObčanky. Pro opakovaný nákup pak už postačí i bankovní identita. Do této doby bylo nutné při nákupu dluhopisů navštívit kamennou pobočku distributora, což mohlo být pro některé lidi odrazující,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

Ministerstvo financí tímto nabízí alternativu k přihlašovacím údajům, které standardně zasílá poštou a na mobilní telefon a které zůstávají majitelům účtů i nadále k dispozici. Je tedy zcela na jejich volbě, jaký způsob shledají pohodlnějším. Při zakládání nových majetkových účtů a následném zřízení elektronického přístupu k jejich správě musí Ministerstvo financí dodržet přísná pravidla proti praní špinavých peněz plynoucí z AML zákona. Z důvodu zajištění bezpečnosti může být majetkový účet založen pouze patřičně ověřené osobě.

Zavedením nové služby Ministerstvo financí s ohledem na aktuální pandemickou krizi zvyšuje komfort pro všechny zájemce o pořízení Dluhopisu Republiky. Elektronický přístup umožňuje zdarma nepřetržitý zabezpečený přístup (24 hodin denně, 7 dní v týdnu) k informacím o stavu majetkového účtu a využití řady služeb, jako je například podávání žádostí o úpis, podávání žádostí o předčasné splacení, změna některý osobních údajů a podobně. Více informací naleznete na internetových stránkách Ministerstva financí v části Elektronický přístup ke správě majetkového účtu.